Radība – cilvēks.

Tad Dievs sacīja: “Darīsim cilvēku pēc mūsu tēla un pēc mūsu līdzības; tie lai valda pār zivīm jūrā un pār putniem gaisā, un pār lopiem, un pār visu zemi un visiem rāpuļiem, kas rāpo zemes virsū.”
Un Dievs radīja cilvēku pēc Sava tēla, pēc Dieva tēla Viņš to radīja, vīrieti un sievieti Viņš radīja.

/Mozus 1:26-27/

Šodien mēs pievērsīsimies cilvēkam. Cilvēkam kā radības kronim. Jau būsiet droši vien ievērojuši, ka man patīk sākt savas Dieva Vārda apceres ar kāda aktuāla notikuma aprakstu. Es nevarētu teikt, ka tas ir kāds mans īpašs stils, ko vēlos piekopt, bet šie notikumi pie mani atnāk paši un es ticu, ka tas ir veids, kā Dievs grib īpaši runāt uz mani šodien, saistot šīs dienas ar Bībelē aprakstītajiem notikumiem.
Pavisam nejauši uzdūros rakstam ziņu portālā Apollo.lv, kurš vēstīja par kāda zinātnieka pētījumiem ārpuszemes civilizācijās. Edinburgas universitātes zinātnieks Dunkans Forgans aprēķinājis, ka «mūsu galaktikā pastāv vismaz 361 saprātīga civilizācija, bet to maksimālais skaits ir 38 000. Taču, pat pastāvot maksimālajam skaitam, ir maz ticams, ka tiks nodibināts kontakts ar citām pasaulēm». Mani ļoti aizrauj zinātne, jo tā atklāj mums dažādas interesantas likumsakarības un iespējas. Šo atklājumu par zinātnisku gan būtu grūti nosaukt, jo pie līdzīgiem atklājumiem es pats arī pusaudžu gados tiku nonācis. Bet tā kā šo atklājumu nevar zinātniski pierādīt, tad grūti būtu tam uzticēties. Protams pieļaut es varu jeb ko, bet vairāk man gribas teikt, ka šim pētījumam jeb pētniekam ir vairāk medicīnisks, nevis zinātnisks raksturs.

Cilvēka iztēlei nav robežu. Viedokļi pasaulē valda dažnedažādākie un katrs no šiem viedokļa paudējiem savējo uzskata par vispareizāko. Šodien mēs dzīvojam informācijas pārbagātības laikmetā un ziniet kāda ir šāda dzīve? Sāpīga. Tāpat kā tad, ja mums visapkārt būtu ēdiens, kurš katru dienu tiktu mums visos iespējamos veidos iebarots. Ēdiens ir labs un nepieciešams, bet kad tas kļūst par daudz, tas nes sāpes un mokas. Tāpat ir ar informāciju, kura pie mums nonāk. Šodien mēs brīvi varam sastapties ar tik daudz viedokļiem, ka mums nav laika par to domāt. Šī informācija ir jāpieņem. Un cilvēki nāk klajā ar jauniem un vēl jaunākiem atklājumiem.
Atklājums par cilvēku rašanos Mozum nāca pirms aptuveni 3400 gadiem un vēl šodien uz pasaules miljoniem cilvēku šim atklājumam uzticas. Skatīsim šodien kas šai atklājumā ir tāds, kam būtu vērts uzticēties nemainīgi visus šos gadus.

No kurienes mēs nākam?
Bībele saka, ka cilvēks ir Dieva radīts. Šodien neiedziļināsimies sevišķi jautājumā, kā tas notika, domājot par fizikālajiem procesiem. Pirmās nodaļas, tāpat kā pēdējā grāmata Bībelē ir atklāsmes grāmata. Tā nav vēstures grāmata. 1. Mozus grāmata runā par pasaules pirmsākumiem , Jāņa atklāsmes grāmata – par beigu laiku. Ne vienam ne otram laikam nav aculiecinieku. Vienīgi tas, kurš bijis klāt pie radīšanas un šo atklāsmi cilvēkiem nodevis.
Ja mēs gribam pieiet šim jautājumam zinātniski, tad mums, pirms pierādīt cilvēka radīšanas fakta pareizību vai nepareizību, ir jāpieņem, ka šī atklāsme Bībelē ir pareiza. Un tur teikts, ka Dievs sacīja: “Darīsim cilvēku pēc mūsu tēla un pēc mūsu līdzības; tie lai valda pār zivīm jūrā un pār putniem gaisā, un pār lopiem, un pār visu zemi un visiem rāpuļiem, kas rāpo zemes virsū.” Dievs runā daudzskaitlī un ļoti apšaubāms ir atsevišķu Bībeles komentētāju viedoklis par to, ka šeit ir runa par eņģeļu līdzdalību cilvēka radīšanā. Tāpēc ka turpat tālāk teikts Un Dievs radīja cilvēku pēc Sava tēla, pēc Dieva tēla Viņš to radīja, vīrieti un sievieti Viņš radīja. Cilvēku neradīja viņi, bet Viņš – Dievs. Ja domājam par pieminēto daudzskaitli, tad šodien pavisam skaidri mēs varam uz radītāju raudzīties kā trīsvienīgo Dievu. Tēvs, Dēls un Svētais Gars. Neredzamais Dievs trīs dažādās izpausmēs. Par to Bībele runā arī citur.

  • 1.Kor. 8:6 bet mums ir tik viens Dievs, Tēvs, no kura visas lietas un kurš ir mūsu ilgu mērķis Pāvils apliecina, ka Dievs Tēvs ir radītājs.
  • Šis pats Pāvils saka Kol. 1:16-17 Viņā radītas visas lietas debesīs un virs zemes, redzamās un neredzamās, gan troņi, gan kundzības, gan valdības, gan varas. Viss ir radīts caur Viņu un uz Viņu, bet Viņš pats ir pirms visa, un viss pastāv Viņā.
  • Savukārt par Svēto garu runā 1.Moz. 1:2 … un Dieva Gars lidinājās pār ūdeņiem
  • Cilvēki ir īpaši
    Pēc sava tēla trīsvienīgais Dievs radīja vīrieti un sievieti. Kurš no šiem abiem sevī atspoguļo Dieva līdzību? Abi. Gan vīrietis, gan sieviete ir radīti Dieva līdzībā. Varbūt kāds būsiet dzirdējuši tādu teoloģisku terminu Imago Dei, tas nozīmē Dieva līdzībā. Tad varbūt rodas jautājums, kas ir šī Dieva līdzība? Dieva tēls un līdzība, es uzskatu, ka šie vārdi ir sinonīmi. Kāds varbūt teiks, ka tas ir prāts, cits teiks – spēja sazināties, cits teiks – ka cilvēkam ir dvēsele… Šīs lietas visas atspoguļo Dievu bet tās nav Dieva līdzība savā pilnībā. Bībele saka, ka mēs visi esam pēc Dieva tēla. Arī tad, ja kāds ir mentāli nevesels, akls vai nedzirdīgs, viņā joprojām ir Dieva līdzība. Džons Kalvins teicis, ka paraugoties spogulī viņš var redzēt Dieva līdzību. Daži no jums raugāties uz sevi un citiem kā grēka nesējiem, bet mums jāskatās uz sevi cilvēka radīšanas brīdī – mēs visi esam Dieva tēla nesēji.
    Ja lasām pirmo Bībeles nodaļu, tad redzam, ka tur ir dzīvnieki, cilvēki un Dievs. Un cilvēks ir starp Dievu un dzīvniekiem. Daudzi šodien uzskata sevi par vienu no dzīvniekiem, bet tā nav. Pirmkārt dzīvniekos nav šī Dieva tēla, kas ir cilvēkos. Otrkārt mēs redzam, ka cilvēki stāv pāri un valda pār dzīvniekiem, pat lielākiem un daudz spēcīgākiem, kā viņi paši. Mēs saprotam, ka esam pārāki par dzīvniekiem. Un lai cik tas dīvaini nebūtu, to saprot arī dzīvnieki. Tomēr cilvēki ir pielūguši dzīvniekus, kā dievus. Dažādas dīvainas reliģijas vēl šodien pastāv. Dieva tauta, Mozum esot Sinaja kalnā, sev taisīja no zelta kādu dievu? Pareizi – dzīvnieku. Teļu. Šodien homoseksuālisti saka: “Skatieties dažu dzīvnieku starpā novērojama homoseksuāla uzvedība! Mums arī jādara tāpat jo tie ir dabīgie dzīvnieku instinkti.” Man nav nekādas nepatikas pret dzīvniekiem un tie man pat ļoti patīk, bet mums nav jāseko dzīvniekiem. Mums nav jāraugās uz dzīvniekiem, lai no viņiem mācītos, bet gan uz Dievu. Pēc viņa tēla un līdzības mēs esam radīti. Dievs saka “valdiet pār zivīm jūrā un putniem gaisā, un katru dzīvu radījumu, kas rāpo pa zemi.”. Valdiet, kā es valdu pār jums. Tā ir Dieva līdzība.
    Šodien ir arī populāri runāt par vienlīdzību vīriešu un sieviešu starpā. Jā vīrietis un sieviete ir radīti vienlīdzīgi, nevis kā cilvēks un dzīvnieki. Tomēr vīrieši un sievietes ir arī atšķirīgi. Un es šeit nerunāju tikai par fizisko uzbūvi un izskatu. Bībelē lasām, ka Ādams tika radīts no zemes, bet Ieva – no Ādama. Nav daudz vīriešu, kas vēlētos būt sievietes un arī otrādi, jo mēs saprotam šīs atšķirības. Bērnudārzā meitenes var spēlēties ar leļļu ģērbšanu un puikas ieskries – “Pif, paf” visas lelles nošaus. Tā ir atšķirība. Es priecājos, ka mana sieva ir atšķirīga. Es pat nevaru iedomāties vienu dienu kopā ar kaut kādu veci savās mājās. Jo vīrietis un sieviete ir atšķirīgi veidoti, lai kopā būtu kā viens vesels. Kā magnēti, kas savienojas tikai ar “+” un “-”. Radot sievieti Dievs teica “Nav labi cilvēkam būt vienam; Es tam darīšu palīgu, kas atbilstu viņam.” Tātad viņš sievieti radīja atbilstošu, nevis tādu pašu.
    Citi saka, kultūra rada un veido sievišķo un vīrišķo. Bet kas veido kultūru? Pareizi – vīrieši un sievietes. Man liekas, tas ir brīnišķīgi, ka ir gan vīrieši, gan sievietes. Mēs varam ietaupīt milzum daudz laika feministu kustībām, kas saka – mēs pierādīsim, ka varam būt tādas kā vīrieši. Neko nevajag pierādīt un mocīties. Pietiek taču izlasīt šo pirmo nodaļu Bībelē. Tā saka mēs visi esam pēc Dieva līdzības. Jēkaba vēstulē teikts, ka ar savu mēli mēs gan slavējam Kungu un Tēvu, gal lādam cilvēku, kurš radīts Dieva līdzībā. Tātad tāds ir ikviens, arī neatkarīgi no dzimuma vai tā, kāds viņš ir.

    Kādēļ mēs dzīvojam?
    Tomēr pats unikālākais kas tikai cilvēkam – vīrietim un sievietei dots ir attiecību veidošana. Pēc Bībeles mēs varētu iedalīt četru veidu attiecības:

  • Mēs esam radīti, lai veidotu garīgas attiecības ar Dievu
  • Mēs esam radīti psiholoģiskām attiecībām ar sevi (domāšana)
  • Mēs esam radīti sociālām attiecībām ar citiem
  • Mēs esam radīti saudzējošām attiecībām ar dabu
  • Grēka rezultātā mēs šīs attiecības esam sabojājuši visās jomās, bet tas nemaina Dieva mērķi cilvēkam. Tāpēc Dievs pasaulē ienāca, kā otrais Ādams, lai atgrieztu cilvēku šo attiecību modelī. 1.Kor. 15:45 Tā ir arī rakstīts: “Pirmais cilvēks Ādams tapa par dzīvu būtni, pēdējais Ādams tapa par Garu, kas dara dzīvu”. Tas nozīmē, ka raugoties uz Jēzu mēs varam redzēt dzīvo Dievu cilvēka veidolā. Jēzū ir patiesā Dieva līdzība, kāda bija ielikta pirmajā Ādamā. Tikai raugoties uz Jēzu mēs varam ieraudzīt to patieso dzīves mērķi kādēļ mēs dzīvojam. Lai būtu tādi, kā Dievs mūs ir radījis, sakot: “Tas ir ļoti labs”. Tā Dievs teica pēc sestās radīšanas dienas, kad viss bija radīts.
    Pēc tam Dievs atpūtās. Vai viņš bija piekusis? Nē viņš priecājās un izbaudīja to ko radījis un svētīja septīto dienu – sestdienu, to nododams mums mantojumā kā atpūtas dienu. Šodien mums ir brīva arī svētdiena, tā kā kristieši sāka pulcēties kopā Jēzus augšāmcelšanās dienā. Dievs noteica cilvēkam šo atpūtas dienu, lai arī viņš varētu izbaudīt sava darba augļus. Šodien cilvēki tiecas augstāk pa karjeras kāpnēm – viņiem ir bērni, bet tiem nav laiks, ko veltīt, jo jāstrādā. Cilvēki krāj naudu mašīnai, lai būtu ar ko braukt uz darbu. Dažiem ir vasarnīcas, kurās viņi nedzīvo, jo nav laika – jāstrādā. Tiek pelnīta nauda kredīta atmaksai trīsistabu dzīvoklim, kurā tiek pavadītas tikai īsas nakts stundas. Nav laika atpūtai. Katra septītā diena atpūtai ir Dieva svētība.
    Mums gadā ir 12 mēneši. Tas ir laiks, kas zeme veic ceļu ap sauli. Mēnesī ir vidēji 30 dienas – laiks kad mēness apriņķo ap zemi. Dienā ir 24 stundas – laiks, kad zeme apgriežas ap savu asi. Nedēļā ir septiņas dienas…, jo tas mums ir par atgādinājumu pasaules radīšanai. Nav nekādas citas loģikas septiņu dienu nedēļai.

    Šis radīšanas stāsts ir brīnišķīgs. Es zinu, ka daudziem tas liekas kā pasaka. Bet ne jau tie Bībeles pirmajās divās nodaļās minētie fakti mani sajūsmina, bet gan tas, cik brīnišķīgi Dievs ir pasauli izveidojusi un, ka man šodien ir lemts to visu baudīt un piedzīvot. Dievs mani, tāpat kā ikvienu citu cilvēku ir ielicis šeit par saimnieku. Viņš devis zemi, no kuras es pats sev varu izaudzēt barību. Viņš devis spējas radīt.
    No haosa kārtība nevar pati rasties. No kārtības haoss gan. Pasaule tika radīta ideālā kārtībā un Jēzus šo kārtību mums atgriež pie krusta sakot “Viss piepildīts”. Efez. 4:24 ir teikts “Ietērpieties jaunā cilvēkā, kas radīts pēc Dieva taisnībā un patiesības svētumā” Pāvils saka: “Ietērpieties jaunā Ādamā – Kristū Jēzū un jūs tapsiet atjaunoti, par tādu cilvēku, kādu Dievs to ir veidojis. Par tīru un bez grēka, jo Jēzus šo grēku ir paņēmis uz sevi.” Ne nevienas citas iespējas kā atkal kļūt par tādu cilvēku, kādu Dievs ir veidojis radot šo pasauli, kā vienīgi sekojot Jēzum. Nav citas veida. Tāpēc droši seko viņam, esi kopā viņa draudzē un nebaidies, jo labākais ir tikai vēl priekšā.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>